CASA H, Bulgaria

Remote House B

Year: 2023
Location: Bulgaria
Space: 64 m²
Status: conceptual design
Team: AtoMore

1.Kitchen
2.Dining
3.Living
5.Bedroom
6.Bathroom

The remote house in the woods is a serene retreat nestled amidst the lush greenery of nature. Constructed using cross-laminated timber (CLT) panels, it blends seamlessly into its surroundings while exuding a contemporary charm. 

The minimalist interior design of the house is marked by clean lines, simple shapes, and a neutral color palette that creates a feeling of calm and tranquility.

The warm tones and natural materials used in the interiors, such as wooden floors, stone countertops, and textured fabrics, add a touch of rustic elegance to the space. Large windows throughout the house allow for an abundance of natural light to flood the rooms, further connecting the interior with the natural beauty outside.

When not in use, the house can be fully covered by its shutters, creating a protective shell that blends into the landscape. The shutters are designed to not only provide privacy and security but also to help regulate the temperature inside the house, making it a sustainable and energy-efficient home.

Overall, the remote house in the woods is an oasis of peace and tranquility that offers a seamless connection with the natural world. Its sustainable construction, minimalist design, and thoughtful use of materials make it an ideal retreat for those seeking a harmonious and eco-friendly lifestyle.

CASA H

Buzovgrad village, Bulgaria

House HA is located in the foothills of Sredna Gora. It is an old monolithic house that unites an existing and a new structure. Going through a complete renovation, the house rethinks the functional givens and along with that adds to its integrity a new annex to create new spaces and views of the surrounding garden.

In designing the new structure in order to adapt it to modern living needs, the approach was aimed at creating a harmonious unity despite the fact that the two buildings were built in different periods. This connection is most tangibly felt in the unified structure and materiality of the individual parts. The monolithic walls, built in the outline of a clean orthogonality, calmly manage to build the connection with the existing house while at the same time. And the large openings open to the garden, detailed with modern architectural details, boldly outline the new presence in the environment.

The modern extension allows a free restructuring of the functional solutions, as all the living, working and household needs are placed in the open plan of the ground floor, and the bedrooms are formed in the upper two floors of the old building.

The landscape approach is distinguished by attention and care to the existing tree vegetation, and the raw and cold concrete of the external structures only enhances the picturesque vegetation.