CASA H, Bulgaria

House SA

Year: 2021
Location: Petrich, Bulgaria
Space: 260 m²
Status: conceptual design
Team: AtoMore

Located in the central part of the city of Petrich, House SA is a project that reshapes the old and creates the new. In its essence, it offers new functions as it essentially reflects the role of light in space.

The project succeeds in expanding the parameters of the habitable area by adding a new architectural volume to the existing one. It follows the imposed clean and orthogonal forms, naturally inserting itself into the silhouette of its surroundings. At the same time, the new architectural intervention boldly asserts its contemporary identity using the natural and raw characteristics of its materiality.

The new architectural volume moves the residential function to the second level, and a new garage and office space with a bathroom and a separate conference room are built on the first. The existing staircase continues its course to the new flat roof, where space is opened for new leisure and recreation functions, delicately secluded from the surrounding urbanized territory.

In designing the new structure in order to adapt it to modern living needs, the approach was aimed at creating a harmonious unity despite the fact that the two buildings were built in different periods. This connection is most tangibly felt in the unified structure and materiality of the individual parts. The monolithic walls, built in the outline of a clean orthogonality, calmly manage to build the connection with the existing house while at the same time. And the large openings open to the garden, detailed with modern architectural details, boldly outline the new presence in the environment.

 

The modern extension allows a free restructuring of the functional solutions, as all the living, working and household needs are placed in the open plan of the ground floor, and the bedrooms are formed in the upper two floors of the old building.

The landscape approach is distinguished by attention and care to the existing tree vegetation, and the raw and cold concrete of the external structures only enhances the picturesque vegetation.

CASA H

Buzovgrad village, Bulgaria

House HA is located in the foothills of Sredna Gora. It is an old monolithic house that unites an existing and a new structure. Going through a complete renovation, the house rethinks the functional givens and along with that adds to its integrity a new annex to create new spaces and views of the surrounding garden.

In designing the new structure in order to adapt it to modern living needs, the approach was aimed at creating a harmonious unity despite the fact that the two buildings were built in different periods. This connection is most tangibly felt in the unified structure and materiality of the individual parts. The monolithic walls, built in the outline of a clean orthogonality, calmly manage to build the connection with the existing house while at the same time. And the large openings open to the garden, detailed with modern architectural details, boldly outline the new presence in the environment.

The modern extension allows a free restructuring of the functional solutions, as all the living, working and household needs are placed in the open plan of the ground floor, and the bedrooms are formed in the upper two floors of the old building.

The landscape approach is distinguished by attention and care to the existing tree vegetation, and the raw and cold concrete of the external structures only enhances the picturesque vegetation.