CASA H, Bulgaria

RG Apartment

Year: 2022
Location: Kazanlak, Bulgaria
Space: 90 m²
Status: in construction
Team: AtoMore

In the context of the central part of the city of Kazanlak, a new interior space is being formed, which enables a modern and refined way of living.

The project has been completely restructured and focused on its characteristic architectural features. The inner courtyard of the apartment allows for the presence of nature and an outside-inside connection, despite the poor location of the apartment.

The sequence of individual rooms has been rethought and summarized in two larger ones. The living area, kitchen, dining room and patio follow a new commonality. A new order of communication between the individual zones has been built, which is more open, more unified and more directed towards the outer garden. The kitchen exists as an independent piece of furniture, which, with its integrity and symmetry, is present as a separate object of art.

 

The bedroom uses the same clean shapes and soft shades of the rest of the rooms while introducing new elements of privacy – a change in flooring and distinctive wood paneling give the room its own character.

CASA H

Buzovgrad village, Bulgaria

House HA is located in the foothills of Sredna Gora. It is an old monolithic house that unites an existing and a new structure. Going through a complete renovation, the house rethinks the functional givens and along with that adds to its integrity a new annex to create new spaces and views of the surrounding garden.

In designing the new structure in order to adapt it to modern living needs, the approach was aimed at creating a harmonious unity despite the fact that the two buildings were built in different periods. This connection is most tangibly felt in the unified structure and materiality of the individual parts. The monolithic walls, built in the outline of a clean orthogonality, calmly manage to build the connection with the existing house while at the same time. And the large openings open to the garden, detailed with modern architectural details, boldly outline the new presence in the environment.

The modern extension allows a free restructuring of the functional solutions, as all the living, working and household needs are placed in the open plan of the ground floor, and the bedrooms are formed in the upper two floors of the old building.

The landscape approach is distinguished by attention and care to the existing tree vegetation, and the raw and cold concrete of the external structures only enhances the picturesque vegetation.